Loppisskola

ORDNA DIN EGEN LOPPIS
————————————————–

Eftersom vår loppis bara är öppen för säljare från Aspudden/Örnsberg har vi skrivit ihop den här loppis-skolan.

Vår förhoppning är att fler ska vilja ordna loppisar. Allra gladast skulle vi bli för loppisar i närheten av Aspudden, så att vi kan få komma och handla av folk i våra grannförorter som t.ex. Midsommarkransen, Hägerstensåsen, Mälarhöjden, Gröndal och Liljeholmen m.fl. Men de här råden fungerar så klart lika bra oavsett var i Sverige du vill ordna en loppis!

Det du behöver fixa är…

Tillstånd
Om du ordnar en loppis på din egen gård eller i din egen trädgård behövs inget tillstånd. Om du vill använda trottoarer eller andra offentliga miljöer måste du ansöka om tillstånd hos polisen. Gå in på polisens hemsida och klicka dig fram så hittar du en blankett och anvisningar om hur den ska skickas in. Polisen vill att du betalar den administrativa avgiften i förväg. I år (2011) ligger avgiften på 700 kr. Adressen dit blanketten ska skickas och bankgirot dit avgiften ska betalas varierar beroende på i vilket län du vill ordna din loppis.

Upplåtelseavgift
Det är inte bara polisen som vill ha betalt. Polisen meddelar Trafikkontoret i din kommun som tar ut en avgift för att låta dig använda en offentlig plats. Avgiften blir betydligt lägre om du ordnar loppisen utan vinstintresse. År 2010 betalade vi 540 kr för hela Hägerstensvägen genom Aspudden/Örnsberg.

Marknadsföring
Vi har använt oss av en hemsida, facebook, twitter, affischer, flyers, trapphuslappar (inbjudan till boende i området att delta), DN på stan, olika loppissajter, som t.ex. loppis.se och loppmarknad.nu, och lokaltidningen.

Ekonomi
Första omgången av 2km loppis gick att ordna för mindre än 5 000 kr. Vi tar även hjälp av Revisor Stockholm för allt som handlar om ekonomin. Den största kostnaden var för affischerna och de övriga trycksakerna. Vi fick in våra pengar med hjälp av butiker i området. Ica-butiken var vår huvudsponsor. De betalade ungefär dubbelt så mycket som de små butikerna gjorde.

Servering
I ett loppistillstånd ingår inte tillstånd för att sälja mat. Man får baka bullar och sälja styckvis eller i påse som folk tar med därifrån, men man får inte ha stolar och bord och driva café för en dag. För att göra något sånt krävs serveringstillstånd och det är betydligt mer komplicerat att få. Det kan vara svårt att kommunicera detta så vi vore glada om alla hjälptes åt.

Företagare
Ett loppistillstånd gäller enbart för privatpersoner som säljer begagnade saker. En företagare får inte flytta ut sin affär på gatan under en dag.

Tidsplan
Tidsplanen beror väldigt mycket på hur stor loppisen du vill ordna ska vara. Polisen lovar att ett tillstånd ska gå att ordna på två veckor. För oss tog det betydligt längre tid än så tyvärr. Vi hade som mål att trycksakerna skulle vara klara en månad innan loppisen ägde rum och det kändes som en bra tidsram.

Värdar
Vi har kvartersvärdar som välkomnar säljarna på morgonen när de håller på och sätter upp sina bord. De hälsar och lämnar över en lapp med förhållningsregler. De informerar om var toaletter finns och om att det är viktigt att ta allt med sig hem. Det är bra för säljarna att få ett ansikte på någon som är med och ordnar loppisen. Värdarna går också omkring under dagen och säkerställer att säljarna har rätt att sälja enligt våra regler. Utan värdarna skulle det vara svår att driva en loppis så se till att få ihop så många som möjligt.

Övrigt
2km loppis har varit en succé från första året med många säljare och väldigt många besökare. Det vi lärde oss från år ett var att det fanns ett väldigt stort behov av toaletter vilket vi satsade på till år två och införskaffade tre stycken Holken. De kommer från Sanifix.se.
En annan skillnad från år ett och två var att vi mer seriöst kontrollerade att säljarna hade rätt att stå där, det gjorde vi med hjälp av kravet på ett adresserat kuvert och ett id kort som matchade. På så vis kunde våra värdar se att de bodde på rätt adress som gav de rätt att sälja.
Alla kan inte få allt sålt och för att minska risken för att säljare ska lämna kvar saker bjöd vi in Myrorna som under en viss tid tog emot produkter som man inte ville ta tillbaka.

Du får gärna starta en loppis under namnet 2kmloppis , kolla in vår guide och ta sedan kontakt med oss för mer information.

 

2 Responses to Loppisskola

  1. Belinda says:

    Finns det bord att låna/hyra? Eller måste man skaffa ett eget?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>